Tentokrát jsme se podívali na třídu Srdíček. Jejich první slova při svačince ....Jé....jahodový chleba :-). Ale kdepak, další výborná zdravá pomazánka, kterou děti s chutí baštily.

MS 190510 001 IMS 190510 002 IMS 190510 003 IMS 190510 004 IMS 190510 005 IMS 190510 006 IMS 190510 007 IMS 190510 000

Na Den otevřených dveří jsme připravili ochutnávku našich zdravých pomazánek.

MS 190415 001MS 190415 003MS 190415 004

KONVEKTOMAT - náš nový pomocník v kuchyni. Teď budeme vařit ještě zdravěji :-)

MS 190412 001MS 190412 004MS 190412 005

Den jsme začali zdravou ranní svačinkou. Nakoukli jsme na třídu Žabiček, kde si děti pochutnávaly a ani si neuvědomovaly, jak moc to je zdravé :-)

MS 190328 002MS 190328 006MS 190328 012MS 190328 014MS 190328 018MS 190328 023MS 190328 024MS 190328 015MS 190328 016MS 190328 020MS 190328 022MS 190328 001

Po delší době se ozýváme z naší školní jídelny. V lednu byla provedena kontrola z Krajské hygienické stanice v Lounech. Dopadla dobře, nejsou žádné závady. Odborná referentka KHS, která prováděla kontrolu, nám sdělila, že se v současné době zaměřují na snížení spotřeby soli ve školních jídelnách. Přesto, že si to možná tak neuvědomujeme, je to důležité pro zdraví. Proto vám níže přikládáme výtažek z publikace – Receptury na mírně slané bezmasé pokrmy, kterou vydal Státní zdravotní ústav - o škodlivosti nadbytku soli a jak snížit její obsah ve stravě. My se o toto snažíme a tak by bylo dobré, kdyby tato snaha pokračovala i mimo školku, tj. v rodině. Je to důležité nejen pro děti, ale i pro vás rodiče. 

K 190222 000K 190222 001K 190222 002K 190222 003K 190222 004

K 181205 001

K 181126 001

Z firmy CATUS máme další nové nápoje.

Amalka napojKarkulka napojMoruse caj

Firma CATUS nám nabídla nový nápoj bez konzervantů a barviv. Dle nabídky má mnoho vitamínů, minerálů a nízký obsah cukru. Vzali jsme balení na zkoušku, zda bude tento nápoj dětem chutnat a aby měly nějakou změnu.

Napoj Dzungle

     v naší mateřské škole vaříme tak, aby bylo jídlo pro děti zdravé a také chutné. Hlavní podíl na výchově vašich dětí ke zdraví a zdravé výživě však zůstává na vás rodičích. Bylo by proto vhodné, abyste pravidelně sledovali náš jídelní lístek a motivovali děti ke konzumaci možná méně oblíbených, ale důležitých pokrmů a také výběrem domácí stravy doplňovali jídelní lístek mateřské školy.

V mateřských školách se vaří dle výživových norem pro děti předškolního věku a nabídka jednotlivých skupin potravin je sledována pomocí tzv. spotřebního koše. Jídelníček je připravován na měsíc dopředu tak, aby byly splněny požadavky příslušné vyhlášky a také patřičná pestrost pokrmů, kterou vypracovali odborní pracovníci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje. Jídelní lístky jsou KHS kontrolovány a hodnoceny. V naší školce již proběhla kontrola a dostali jsme kladné ohodnocení, které je v příloze.

KHS 1KHS 2

Krátce vám představíme doporučení, kterými se řídíme:

   Pokrmy jsou zkombinovány tak, aby byla zajištěna dobrá stravitelnost a dostatek potřebných živin. Každý týden je zařazen jeden bezmasý nesladký pokrm. Nemusíte se obávat nedostatku živočišných bílkovin, těch je i tak v jídelníčku dostatek pro zdravý růst a vývoj dětí. Dvakrát za měsíc se dětem nabízí sladký pokrm. Z důvodu lepší stravitelnosti jsou před sladkými pokrmy podávány zeleninové, nikoli masité polévky a stejně tak i před pokrmy luštěninovými, které jsou pravidelně zařazovány a to formou polévek, kaší, karbanátků a pomazánek. Také jsou jimi zahušťovány polévky. Luštěniny jsou kombinovány s obilovinami tak, aby bylo zajištěno vhodné složení bílkovin. Stávají se tak vhodným zdrojem bílkovin a minerálních látek a to bez obsahu živočišných tuků a cholesterolu. Talíř luštěnin je proto nutričně výhodnější zkombinovat s chlebem a dušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Kombinace luštěnin a uzenin není doporučena, neboť je pro děti i dospělé osoby velmi zatěžující, špatně stravitelná a vzniká velké množství odpadních látek, které zatěžují ledviny, játra a klouby. Pro děti jsou vhodné obilné kaše, které dostávají 2x v měsíci k přesnídávce. Jedná se o kaše ovesné, vločkové, jáhlové, pohankové, rýžové anebo mix, jak je uvedeno v přiloženém letáčku. Jako zavářku do polévek používáme potraviny, které se dříve u nás hojně konzumovaly a to: jáhly, pohanka, kroupy, ovesné vločky. Do jídelníčku zařazujeme celozrnné pečivo a občas také celozrnné těstoviny. Zeleninu nabízíme tepelně upravenou i syrovou. Tepelně upravená je součástí polévek a pokrmů a je velmi důležitá jako zdroj živin a vlákniny. Syrová zelenina je podávána jako doplněk dopolední přesnídávky či odpolední svačiny nebo jako salát. Ovoce preferujeme čerstvé. Na jídelníčku máme pravidelně ryby, krůtí a kuřecí maso, králíka. Nezapomínáme na mléčné výrobky, které jsou zdrojem vápníku. Připravujeme vlastní ovocné jogurty z kvalitního ovocného gelu a tzv. pacholíky připravujeme sami z tvarohu a mléka s malým přídavkem cukru. K zajištění pitného režimu mají děti černý čaj, ovocné čaje, mošt, džusy /viz přiložený letáček džus slazený stévií /, bylinkové čaje anebo čistou vodu, která je přefiltrovaná. Dále mají mléčné nápoje – mléko, kakao, granko, meltu.

LusteninyKaseRybaLimoStevie

V příloze jsou také tři certifikáty od našich dodavatelů, kde je popsáno složení jejich výrobků.

DobrotyGurmEkoLimonie

Pokud zařadíme do jídelního lístku zase nějakou „novinku“, budeme vás o tomto na našich stránkách informovat.

Kolektiv pracovnic školní jídelny