Buchty se "šimlem"? Takový tajemný název? Co to vlastně je? "Šiml" je makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů. A protože je mák poklad české kuchyně, rozhodly jsme se pro děti připravit k obědu tentokrát buchty s touto náplní.
MÁK - je nejen velmi chutný, ale též zajímavý z hlediska svého nutričního složení. Jeho největší podíl tvoří tuky, s velmi příznivým podílem nenasycených mastných kyselin. Obsahuje též množství bílkovin, vlákniny i široké spektrum vitamínů, především skupiny B. Z minerálních látek vyniká především vysokým obsahem vápníku, fosforu, manganu, zinku a železa.
V naší školce vaříme dobře, zdravě a věříme, že i chutně. Moc nás vždy potěší, když vidíme prázdné talíře a spokojená bříška. Snad se na nás maminky a babičky nebudou zlobit, ale velká pochvala je pro nás i to, když si děti jídlo pochvalují a že je "lepší" než doma a chtějí vědět, jak se jídlo vaří. Dali jsme hlavy dohromady a uzrál nápad na "Recepty od kuchařinek". První žádosti o recepty už byly splněny a recepty byly předány. Nevěřili byste, které byly jako první - čočková polévka, hrachová kaše a kulajda. 😊
Sýrové tousty, nebo-li sýrové chrupinky, jak jim říkáme, jsou u dětí velmi oblíbenou svačinkou. A protože jsme Skutečně zdravou školou, vyhýbáme se nevhodným potravinám, které obsahují nepovolená potravinářská aditiva - "Éčka". Šunku jsme vyměnili za nastrouhanou mrkvičku, která toustíky obzvláštnila a hezky zbarvila. Dětem moc chutnalo a ze svačinky zbyly jen drobečky 😁.
Plnění kritérií SZŠ nás posouvá ke zkoušení nových a zdravých pokrmů.. Do jídelníčku zařazujeme více sezónních surovin (v jídelníčku jsou označené zelenou barvou), ze kterých chystáme baštu. Dnes měla premiéru polévka z červené řepy s kysanou smetanou. Jak je vidět na fotkách, chutnala nejen dětem 😂 ...
Strana 1 z 3